Norsk Ejuice RegisterVil du lære mere... MiksingHva er miksing, og hva bør en forholde seg til ?

Miksing av dampevæske er stigende i mengde i også Norge, og mange ønsker mulighet til lære seg dette, både som nybegynner, eller utvikles som viderkommende mikser.

Miksing er blanding av flere kjemikalske stoffer, også noen meget konsentrerte, som igjen reagerer / påvirkes av disse mot hverandre.  Som saft og vann er det absolutt ikke, skal en kunne få til et godt sikkert resultat.

Feil behandling / bruk kan gi uønskede reaksjoner, fra kun smaksmessige til mere bekymringsfulle. Derfor er sikkerhet og ansvarsbevissthet meget viktig i dette, til din egen fordel !

En ejuice - miksekalkulator som gir deg riktige svar ut i fra dine ingredienser, og hvordan du ønsker din ferdige miks skal bli i hht. til PG/VG forhold og evt. nikotinstyrke, er essensiellt for lettere forstå hvordan ting virker inn, utføre de nødvendige kalkulasjonene, pluss vite hva det ferdige produktet inneholder av også verdier.
Disse finnes mange av, også gratisversjoner for både mobil og PC.  Alle trenger samme informasjon om egne ingredienser, og hvilke verdier som ønskes i ferdige miksen.
Noen har dog mere muligheter, som kalkulasjon over å mikse kun basen, flere ferdige ejuicer sammen, lagre oppskriftene, ha kontroll over hvilke ingredienser en selv har, osv.
( info/bruk over EjuiceMeUp kalkulatoren for PC finnes på høyre side )
Lær deg bruke en slik!


Hvordan kan en starte?
Egentlig er den enkleste måten å starte, noe du kan sannsynligvis gjøre uten å bestille noe.   Hvis du har noen e-juicer stående, ta en annen smak som du tror vil smake godt sammen med en annen.  Tilsett noen dråper av den ene i den andre, og voila,  du har en ny smak du har ordnet deg selv. Og hvis ble fornøyd med den, husk å skrive det ned hvor mye du blandet av hver!  Så kan du gjøre det flere ganger,og få helt lik smak neste gang og. Å holde en oversikt over dine blandinger er viktig slik at du vet hvilke som ikke ble god,og hvilke som ble nyyyydelige! (eller var i alle fall på rett spor med).

Og så ?
Du vil trenge minst noen tomme rene flasker, anbefales også noen sprøyter med gradert ml mål, og passende kanyler. kanyler  (eller pipetter )

 Andre viktige verktøy er hansker for egen beskyttelse, f.esk.isopropanol/lalkohol eller tilgang til vann for skylling og rengjøring, et brett/underlag til å oppfange søl. Valgfrie ting inkluderer graderte målesylindere, trakter, destillert vann for uttynning, tilsetninger som Sweetner-(tilfører søthet), EM (ethyl maltol) som jevner bedre smakene, Sour som tilfører surere smak..osv..

Hvor kan jeg finne allt det der?
Allt dette kan skaffes flere steder, eller enkeltvis fra flere. På Apotek, medisinutsalg, m.m. Meget mulig de har egen del av nettsiden også der du vanligvis har kjøpt ejuice.


Det er myriader av variasjoner innen det med miksing. For å starte med det enkleste først: Normal målemengde i miksing er uansett i prosent ( %) ,den er konstant uansett hvor mye en lager.

VPG - dette er en miks av PG og VG, og finnes også med varierende blandeforhold fra 70% PG til 80% VG. For å gjøre det ennå vanskeligere finnes disse også i forskjellige nikotinstyrker 0 - 100mg
.
PG (propylenglykol) og VG (vegetabilsk glyserin) - er ren base, ikke sammenblandet.
.
Nikotinbase - er også en base med enten PG eller VG valgfritt, eller VPG , også i 0-100mg styrke.
ADVARSEL: Sikkerhet er viktig når du holder på med nikotinløsning, slik at du ikke får for mye nikotin eller upålitelige blandinger, pluss unngår søl.  Ikke bare for din del, men også andre rundt deg. Hverken barn eller dyr tåler mye av dette!
 Når du starter opp, anbefales ikke å starte med sterkest type nikotin (70-100mg) Vi anbefale deg å begynne med noe svakere, høy nikotinløsning kan være farlig ved feil bruk/behandling, også dødelig.

Aroma(smakskonsentrat)- er i absolutt mest vanlig (så lenge ikke annet er oppgitt) i PG. Disse har forskjellig bruksområde i mengde, allt etter hvilken produsent, og tildels også smak.Produsenten oppgir en anbefalt mengde for enkeltbruk. Dvs når kun en aromasmak brukes til en ejuice. Disse kan også varieres etter eget ønske, normalt i hvertfall innen produsentens anbefaling på mengde.
smaksbilde
"Essens/ferdigaroma" En blanding av flere aromaer ferdig fra en produsent.Fra navnet kan en enkelt vite om er dette. F.eks Red Astaire eller Monkey Fart, ingen frukt/bær el.l heter det, den er en "ferdigaroma", klar til å mikse med for å etterligne et bestemt produkt, uten at du trenger blande sammen flere enkle aromaer selv.
Her gir også produsentene opp anbefalt mengde en kan bruke.
.
...da begynner det mere innviklede.
.
For å blande enkelt kan en bruke kun VPG med nikotin (eller uten om skal ha nikotinfri) og blande direkte med aroma, eller "essensen".Da vil du få et forhold av PG/VG som vil endres fra også mengden aroma/essens som tilsettes (siden denne er PG ) Nikotinmengden i VPG vil også bestemmes i resultat fra mengden av denne, og mengden av aroma/essens, som brukes. Du må her avstemme innkjøp av nikotinstyrken i VPG blandingen i forhold til aroma/essens bruk, for å den tilnærmete ønsket styrke du vil ha i en ferdig ejuice.Endrer du 1% på aromamengde, vil også 1% endres av PG mengden, og også nikotinstyrken. Ren PG, eller VG MÅ tilsettes for at nikotinstyrke/PG-VG forhold ikke skal endres. Men også fremdeles være tilpasset nikotinstyrke iden innkjøpte VPG ,for å kunne gjøre dette uten minking av nikotinstyrke.
.
Da er vi til grunnen for å bruke enkeltvis PG, VG og nikotinbase i kun en av disse typene. Da har du full mulighet til å regulere PG/VG forholdet som du ønsker. Også regulere nikotinstyrke uten at aromamengde påvirker det ferdige resultatet av det ønskede PG/VG forholdet eller nikotinstyrken.

videre..
Begynn med å blande små mengder, og bruk liten mengde av aromaer, (hvis anbefaling sier 5-10%, start med 5%)  og deretter heller ha i noen prosent til, hvis det er for svakt.Anbefalinger står gjerne på nettsiden der du handler aromaene,  og vil også legges opp her. Det er enklere å legge til en dråpe av smak, enn å legge til 2 ml av alle andre ting Også. Konsentrerte smaker tar tid å utvikle seg i væsken selv etter mye risting eller omrøring,så anbefales stå en stund før du smaker. Før den virkelig er ferdig modnet (steepet), kan tiden variere veldig fra hvilken smak,type,hvor mange, og produsent...fra noen døgn, til 5-7 uker. Tid....vil være det viktigste for å få frem best mulig smak.
modnings skala

Din egen kreativitet er grensen! Det finnes egentlig nesten ingenting som er riktig eller galt, untatt at viktigheten av at  NIKOTINmengde/styrke ER KORREKT !
Blander du helt feil med aroma, så kjennes det riktignok...kjemisk smak= allt for mye aroma, feil smak, forsvinner, osv ...vel... Blandingsforholdet til aromaene varierer også veldig, at en er kjempegod på 15%, tilsier ikke at alle andre er det. Samme smak fra 2 forskjellige produsenter kan være 2% hos en, og 20% hos en annen. F.eks. anbefaler jeg sjeldent mere enn rundt 3-6% av Flavor Art sine aromaer, mens mange av Flavor West sine gjerne må ha rundt 14-18%% for å oppnå samme smaksstyrke.
Det er ikke så mye om hva som er bra eller ikke vedrørende aromaene, heller på smaksforskjellene : F.eks. ønsker du jordbærsyltetøy smak? Bruk Capellas.. Myk fyldig søtere naturlige jordbær?  Flavour Art ... Naturlige jordbær? Inawera ... Lyst på søte jordbærdrops? The Flavour apprentice. Ikke helt korrekt, men generellt. F.eks Flavor apprentice sin strawberry ripe er absolutt ikke drops-smak, men en moden jordbær.
Ingen produsent har de beste aromaene... alle har dårlige og.

Variabler er det innen allt av ejuicemiksing...på allt. Noe anbefales ut i fra produsenter, andre fra brukerenes erfaringer, og også DIN egen mening...Enkelt?  nei, dette er ikke nødvendigvis det...

Her kan du laste ned en .pdf detaljert anbefaling innen ejuice-miksing
 
 Miksegrupper på Facebook gir deg tilgang til mye resurser, og kontakt med likesinnede.
Guide over EjuiceMeUp miksekalkulator